ORTODONTİK TEDAVİ SONRASI ESTETİĞE KATKI SAĞLAYAN İŞLEMLER (BÖLÜM1) - OCAK 2021

Güzel bir gülüşe sahip olmayı etkileyen birkaç faktör var. Yüz yapısı, dişlerin boyutları, gülme kaslarını aktivitesi, diş dizilimi, dişetlerinin görünümü, alt dudak ile dişlerin paralelliği, diş rengi, dişeti sağlığı, üst çenenin genişliği aklımıza gelen faktörlerden. Bu ay dişeti görünümü ve bunun ile ilgili yapılabilecek düzeltmeleri inceleyeceğiz. GİNGİVEKTOMİ Dişler kuron ve kök olarak iki kısımdan oluşur. Dişetleri bu sınırda ya da bu sınırdan çok az daha kuron tarafına geçecek şekilde dişleri sarar. Bu miktar artar ise dişlerin görünen kısmı azalır ve gülüşü etkileyebilir. Gingivektomi bu aşamada devreye girer. Gingivektomi, dişetinin fizyolojik sınırlar içerisinde kesilmesi ve uygun bir görünüme kavuşturulmasıdır. Daha çok kozmetik, yani estetikle ilgili bir işlemdir. Bundan dolayı hastanın güldüğü zaman gülüş alanına giren dişlere uygulanabilir. (birinci küçük azı ya da ikinci küçük azı dişleri arasında kalan kısım daha uygundur.) Şu an dişeti sınırları doğrultusunda estetik olarak kabul edilen dişeti sınırları şöyledir: Orta dişler ve köpek dişleri dişeti sınırları (zenit noktaları) aynı seviyede, ve yan kesici dişlerin dişeti sınırları orta ve köpek dişlerinden yarım ya da 1 mm aşağıda.

Resim 1: Gingivektomi işlemi öncesi ve sonrası dişlerin görüntüsü

Gingivektomi işlemini dişeti uzmanları (periodontist) uygularlar. Gingivektomi işlemi öncesi dişeti uzmanları dişeti cebi denilen ve ideali 2 -3 mm olan ceplerin daha derin olduğu durumlarda bu işlemi daha rahat uygulayabilirler. Gingivektomi işleminde kemik kaldırma işlemi de yapılabilir. İdeal olan, ortodontik tedavi ile dişler dizildikten sonra bu işlemin yapılmasıdır. Ancak bazı hastalarda dişetleri o kadar aşağıdadır ki ortodontik tedavide yerleştirilen braketler konulamaz, bunun için tedavi öncesinde bu işlem yapılabilir. GİNGİVOPLASTİ Gingivoplasti ise dişeti konturlarının düzeltilmesidir. Gingivektomi kadar radikal bir işlem olmamakla beraber amaç dişeti sınırlarını düzeltip daha estetik bir hale kavuşturmaktır. Gingivoplasti de kemik kaldırılması gibi bir işlem olmaz. Gingivoplasti ve gingivektomi el aletleriyle yapılabildiği gibi son yıllarda yumuşak doku lazeri ile de yapılabilmektedir.

Resim 2: Gingivoplasti işlemi, gingivektomi işlemine göre daha az düzeltmenin yapıldığı bir işlemdir, amaç daha estetik dişeti sınırları yakalamaktır

  Estetiği, gülüşü etkileyen faktörler sadece ortodontik tedavi ile çözülemeyeceği gibi sadece diğer kozmetik işlemlerle (gingivoplasti, dişleri dolguyla büyütmek vs) gibi düzeltilemeyebilir. Biz, interdisipliner olarak adlandırılan farklı bilim dallarının beraber çalışması ile istenilen estetik anlayışa kavuşulabileceği görüşünü savunuyoruz.   “Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.”
Randevu Talebi