Ortodonti, kelime anlamı olarak “Düzgün Diş” demektir. Ortodonti bilimi. sıkışık, dönük, düzensiz, çarpık dişlerin ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesi anlamına gelir. Diş, çene ve yüz problemlerinin teşhis ve tedavisi ile uğraşan ortodontistler ve ortodonti uzmanları Diş Hekimliği Fakultesinden mezun olduktan sonra 4-6 yıllık ek bir uzmanlık/doktora süresi sonrasında bu ünvanı alırlar.
Ortodontik problemlerin bir çoğu kalıtımla geçer. Bazı problemler ise süt dişlerinin erken kayıpları, parmak emme, dil emme gibi yanlış alışkanlıklar, nefes almayı zorlaştıran üst solunum yolu daralmaları gibi etkenler nedeniyle sonradan oluşur.
İster kalıtımsal , ister sonradan kazanılmış olsun, bu problemler sadece dişlerin düzenini bozmakla kalmaz, alt ve üst çene diş ilişkilerinde düzensizlikler, çene eklemlerinde problemler, yüz görünümünde bozukluklar ve asimetriler yaratabilirler.
Ortodontik Tedaviler her hasta için geçerli olan ayrı bir “Güzel Sonuç” sağlar. Her hastanın problemi kendine özgüdür.
Çocuğunuzun dişlerinin ve yüz görünümünün düzeltilmesi Ortodontik Tedavinin amaçlarından yalnızca bir tanesidir.
Bir diğer önemli amacı ise kalıcı bir ağız sağlığı oluşturmaktır. Düzensiz dişler daha fazla yiyecek artığı tuttukları için düzgün dişlerden daha zor temizlenirler ve bu yüzden de daha çabuk çürüyebilirler. Dişlerin düzeltilerek daha kolay temizlenebilir hale gelmeleri daha iyi bir ağız sağlığı için gereklidir.
Ortodontik Tedaviler, kapanışın iyi olmadığı ağızlarda, dişeti ve alveol kemiğinde (dişlerin dizildiği kemik) meydana gelen gerilimin ileride yol açabileceği dişeti hastalıklarını da en aza indirmeye yardım eder. Kazandırdığı estetik güzelliğin yanı sıra, iyi dizilmiş ve iyi çiğneyebilen dişlerin sağladığı sağlıklı bir beslenmeye ve sindirim düzenine yardımcı olur. Bu da sağlıklı bir vücut demektir.
Kişilerin diş ve ağız sağlığının düzelmesi ve uyumlu bir yüz güzelliği elde edilmesi sonucu kendilerine olan güvenlerinin arttığını görmek ise Ortodontik Tedavilerin en mutlu edici sonucudur. Bizler için bundan daha büyük bir gurur olamaz.
Her hasta için tedaviye başlama yaşı değiştiği gibi, tedavi süreleri de farklıdır.
Ön dişlerin sürme zamanları olan 5-7 yaş civarında bir Ortodontiste başvurup görüşünü almak ve rehberliğini istemek bu konuda atılacak ilk ve en sağlıklı adımdır. Ancak ortodontik tedaviler için bir yaş sınırı yoktur. Günümüzde, yıllardır üzerinde çalışılan gelişmeler sayesinde bir çok erişkin bu tedavilerden faydalanmaktadır gelişen bir çok teknik sayesinde
Bazı durumlarda hemen tedaviye başlamak gerekirken, bazılarında ise sadece dişlerin sürme kontrolleri yapılmakta, gerekirse süt dişlerinin çekimleri önerilmektedir.
Bu küçük yol gösterme randevuları yaklaşık her 3-6 ayda bir yapılmakta, böylece ileride görülebilecek problemlerin birçoğu erken yaşlarda kontrol altına alınarak en aza indirilebilmektedir.
Ortodontik Tedaviler genellikle 2-5 yılı kapsayan bir zaman ister.
Dişlerin ve çene ilişkilerinin düzeltilmesi uygulanan hafif kuvvetler sayesinde sağlanır. Bu kuvvetler dişlere “Ortodontik Apareyler” ile iletilir. Ortodontik Apareyler, takıp çıkartılabilen “Hareketli Ortodontik Apareyler”, dişlere yapıştırılan “Sabit Ortodontik Apareyler”, Ağız Dışı Ortodontik Apareyler “ ve “Şeffaf Plaklar(Aligner) olarak ayrılabilirler. Tüm apareylerin amacı hafif kuvvet ve baskılar ile dişleri en doğru konumlarına getirmektir. Bu baskı altında vücut, dişleri yeni konumlarında tutmak için onlara yeni destek dokusu yapar.
Yılların eğitimi ve tecrübesi, Ortodontiste diş hareketlerini en doğru şekilde yapabilme hünerini verir. Ortodontik Apareyler, yapılacak tedavinin şekline göre seçilir. Tedavi süresince hasta 2–6 hafta aralarla görülerek dişlere hareket verilir.
Bir Ortodontik Tedavinin bitmesinin ardından dişlerdeki hareketi sağlayan apareyler çıkartılır. Sıra, dişlerin son konumlarını korumak için yapılan Pekiştirme Tedavisine gelmiştir.
Pekiştirme Tedavisi dişlerin tedavi öncesi konumlarına dönme isteklerini engellemek ve yeni konumlarına uyum sağlamaları için bir süre daha takılması gerekli pasif hareketli apareyler veya dişlerin arkalarına yapıştırılmış dışardan görülmeyen sabit ince tellerdir.