Invisalign Ataşmanları ile İlgili Merak Edilenler - Aralık 2020

Her geçen gün ülkemizde daha da popüler hale gelen Invisalign tedavileri, yapan hekimlerin belirttiği üzere şeffaf plaklar ile yapılıyor. Peki bu tedavi sadece plaklardan mı oluşuyor? Dişlere hiçbir şey yapıştırılmıyor mu? Cevap evet yapıştırılıyor. Tıpkı braketlerin yapışması gibi, dişlerin üzerine ATAŞMAN dediğimiz, diş rengi ile aynı renk olan küçük dolgu (kompozit) parçaları yerleştiriliyor. Ne kadar yerleştirileceği, ya da hangi dişlere yerleştirileceği tedavi planına ve hekiminizin tercihlerine kalmış durumda. Ataşmanların farklı şekilleri, boyutları var ve farklı amaçlara hizmet ediyorlar. Bazı ataşmanlar dişleri aşağı indirmeye yarayabilirken, bazı ataşmanlar plakların daha iyi tutuculuğu olmasını sağlayabiliyor.  Bu ay blog konumuzu ataşmanların boyutları, şekilleri ve türleri olarak ayırdık. Ataşman Türleri Ataşman konvansiyonel ve optimize olarak ikiye ayrılır. Optimize ataşmanlar otomatik olarak program tarafından eklenebilirken, konvansiyonel ataşmanlar hekim tarafından belirlenebilir.

Resim1: Ataşman tür ve boyutları

Ataşman Şekilleri Konvansiyonel ataşmanlar elipsoid, dikdörgen ve eğimli dikdörtgen olarak üç ayrı şekilde olabilir. Optimze ataşmanların şekilleri daha farklı boyut ve şekillerde olabilir. Ataşman Türleri Optimize rotasyon ataşmanı Dönük dişleri düzeltmeye yarayan ataşmanlardandır.

Resim 3: Optimize rotasyon ataşmanı

Optimize çoklu düzlem ataşmanı Bir dişe birden fazla boyutta kuvvet vermek için kullanılan ataşmandır.

Resim4: Optimize çoklu düzlem ataşmanı

Optimize ekstruzyon ataşmanı Dişleri çiğneme düzlemine doğru yaklaştırmaya yardımcı olan ataşmanlardır.

Resim 5: Optimize ekstruzyon ataşmanı

Optimize çoklu ekstruzyon ataşmanı Birden fazla dişin çiğneme düzlemine yaklaştırılması için kullanılan ataşmanlardandır.

Resim 6: Optimize çoklu düzlem ataşmanı

Optimize kök kontrol ataşmanı Dişlere kök hareketi vermek için kullanılan ataşmanlardandır.

Resim 7: Optimize kök kontrol ataşmanı

Optimize derin kapanış ataşmanı Derin kapanışı açmak için kullanılan ataşmanlardandır.

Resim 8: Optimize derin kapanış ataşmanı

Optimize ankraj ataşmanı Diş çekimli tedavilerde arka dişlerin öne doğru gelmesini engellemek için kullanılan ataşmanlardandır.

Resim 9: Optimize ankraj ataşmanı

Yatay dikdörtgen ataşman Dişlere yukarı aşağı kuvvet verilirken destek olmak veya plak tutuculuğunu arttırmak için kullanılabilir.

Resim 10: Yatay dikdörtgen ataşman

Dikey dikdörtgen ataşman Dişlere sağ-sol kuvvet verilirken destek olmak için kullanılabilir.

Resim 11: Dikey dikdörtgen ataşman

Elipsoid ataşman Tutuculuğu arttırmak için kullanılan ataşmanlardandır.

Resim 12: Elipsoid ataşman

Dikdörtgen dişeti eğimli ataşman Dişlere yukarı aşağı kuvvet verilirken destek olmak veya plak tutuculuğunu arttırmak için kullanılabilir.

Resim 13:Dikdörtgen dişeti eğimli ataşman

Dikdörtgen kesici yüzey eğimli ataşman Dişlere yukarı aşağı kuvvet verilirken destek olmak veya plak tutuculuğunu arttırmak için kullanılabilir.

Resim 14: Dikdörtgen kesici yüzey eğimli ataşman

Hekim ataşmanları planlarken açılarını ve rotasyonlarını değiştirebilir.

Resim 15: Planlama sırasında ataşmanların açıları veya boyutları değiştirilebilir

Önceden de bahsettiğimiz gibi bu ataşmanların yerleşimi daha çok tedavi planlamasına ve hekimin tercihlerine bağlıdır. Amaç plakların dişlere vereceği hareketleri daha çok tahmin edilebilir olmasını sağlamaktır. Daha detaylı bilgiler bizimle iletişime geçebilirsiniz. İstediğiniz gülüşe kavuşmanız dileğiyle. "Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.”
Randevu Talebi