SABİT TEL TEDAVİSİ

SABİT ORTODONTİK TEDAVİ NEDİR?

Sabit ortodontik tedaviler dişlerin üzerlerine yapıştırılan braketler ve braketlerin aralarından geçen teller ile yapılan ortodontik tedavi biçimidir. Süt dişlerinin düşmeye başlayıp hayat boyu kalacak olan sürekli dişlerin çıkmasıyla beraber (karma dişlenme) sabit ortodontik tedaviler yapılabilir. Sağlıklı diş ve dişeti olduğu sürece yaş sınırlaması da bulunmamaktadır.

Tedavi ilerledikçe sabit ortodontik tedavilerin ile birlikte kullanmak üzere küçük ağız içi elastikler ve yardımcı hareketli apareyler verilebilir.

 

SABİT ORTODONTİK TEDAVİLERDE KULLANILAN BRAKETLERİN TÜRLERİ VAR MI?

Sabit ortodontik tedaviler boyunca ağızda kalan braketlerin KLASİK YA DA KAPAKLI TÜRLERİ VARDIR VE HER İKİ TÜRÜN metal ve porselen olarak türleri bulunmaktadır.

Klasik (Normal) Metal Braketler: Ortodontide en çok kullanılan braket türüdür. Porselen braketlere göre daha az estetiktir ve daha büyüktür, ancak daha sağlamdır. Kapaklı olmayan metal braketlerde teli brakete bağlamak için tel ya da elastik ligatür (bağlayıcı) kullanılır.

Klasik Porselen (Estetik) Braketler: Klasik braket tercihi yapan hastalar için daha estetik bir seçimdir. Kırılma ihtimalleri metal braketlere göre daha yüksektir. Sürtünme kuvvetinin fazla olması sebebiyle, tedabi süreleri̇ metal braketlere göre bi̇r kaç ay daha uzun olması beklenebilir. 

Kapaklı Metal Braketler: Klasik metal braketlere göre daha küçük boyutlarda olduğu i̇çi̇n daha hasta için daha konforlu braketlerdir. Kapakları olduğu için normal (KLASİK) braketlerdeki gibi tel ya da elastik ligatür kullanımına ihtiyaç kalmaz. Ekstra bir ligatür varlığı olmaması da sürtünme kuvvetini azaltarak diş hareketinin daha hızlı olmasını sağlar. Bazı çalışmalara göre tedavi süresini birkaç ay azalttığı bulunmuştur. Hastaların klinikte geçirdiği süre, kapaklı braketlerin avantajından dolayı çok daha az olur.

 

Kapaklı porselen (estetik) braketler: Daha küçük olmalarına rağmen kapaklı metal braketlerin de çok fazla belli olmasını görülmesini istemeyen hastalar için porselen braketler çok daha estetiktir. 

 

Bu braket türlerini hastalar kendi düşünce ve arzularına göre istedikleri gibi rahatça seçebilirler. Her türün içerisinde tedavi için gerekli olan sağ ve sol, iç ve dış açılar aynıdır. Bu nedenle tedavi sonucunu eksi veya artı yönde etkileyen  bir seçim olmaz. Bütün hüner doktorun elindedir. Braketler bu hüneri tedaviye yansıtmak için kullanılan malzemelerdir.

 

DİŞ LASTİKLERİ (ELASTİK) NEDİR?

Ortodontik tedavi sırasında iki çenedeki karşı çenelerdeki dişlerin arasındaki ilişkiyi ve/veya çene kemiklerinin arasındaki ilişkiyi düzeltmek amacıyla kullanılan yuvarlak şekilli lastiklerdir. Farklı çapta ve kuvvette olurlar ve farklı hareketlerin yapılmasına yardımcı olurlar. Tedavinin belirli bir kısmında hastadan elastikleri düzenli gün ve disiplinli bir şekilde kullanması istenir. Tedavinin başarısı ve süresi elastikleri ne kadar dikkatli ve sürekli kullandığına bağlıdır. Elastikler dişlere sürekli ve hafif kuvvetler verir. Özellikle kullanmaya ilk başlandığında bu kuvvetler nedeni ile dişlerde sızılar oluşabilir. Bu çok normaldir ve hastanın bu aşamada lastik kullanımını bırakmaması gerekmektedir. Bu ağrı birkaç gün içerisinde geçer. Kullanılan elastiklerin kuvvetleri ve takılış biçimleri tedavi sırasında da değişiklik gösterebilir. Amaç daha sağlıklı bir çiğneme yapısına kavuşmaktır.

drsahinoglu.com

Sağlıklı günler

Randevu Talebi